Christen Christensen Blach
Tahitas mormors mormors farfars morfars morfar


Opdateret  16.04.20

Født ca. 1585 Klitmøller, V. Vandet sogn

Strandfoged


Tilbage til forsiden

De to slægter

Specielt om
Slægten fra Thy,
Hanherred og
Vendsyssel

En datter, Helle, Tahitas mormors mormors farfars morfars mor, fødes 1605

En søn, Niels

En søn, Christen, fødes 1610

En søn, Michel, fødes 1613

Kilde: www.wegeberg
Kilde: Hillerslev herreds tingbog

Internettet: Wegeberg
Kaldenavn: Christen Christensen Blach ved havet
Stilling: Strandfoged
Christen boede 1616 i Klitmøller, som fæster under Ørum Slot. I 1643 afstod han fæstet til en af sønnerne (Niels). I 1664 var han fæster under Nebel. (Oplysning fra Martin Bjarklev 7/7-1998 til Ralph -Brian Vessel.

Hillerslev herreds tingbog 1666:
1668:
Morten Andersen på Kgl.M.s generalinspektør over de (jydske st)rande, hans vegne, irettelægger en opsættelse af dette ting fra den 21. april sidst forleden, formeldende at Olluf Dragsbech og Peder Møller ved Klitmøller var stævnet den dag til dom efter indholdet af et tingsvidne af 3. marts (også irettelagt i dag), hvori Jep Krabe ved Klitmøller og Christen Christensen Blach ibm. har vidnet, at de d. 6/1 1668 så "et stykke vrag", som var indkommen norden for Klitmøller. Det lod Olluf Dragsbech og Peder Møller opbryde og lod tømmer og jern opføre til deres huse. Da satte Morten Andersen i rette, at de skulle fremvise ret hjemmel eller bøde deres 3 mk. Da (21/4) er sagen opsat 6 uger, som er i dag (2/6). Så fremkom Christen Christensen Høj og irettelagde en skriftlig hjemmel lydende på, at Anders Knudsen i (forsvundet) og Anders Nielsen ved Brou ved Klitmøller og medbrødre d. 8/1 for 1 sldl. har solgt Anders Poulsen og Peder Ollufsen ved Klitmøller "en støche furre flag" af det skib, som var strandet ved Vang d. 4. januar, men blev udtaget af havet og indstrandede igen først ved Klitmøller og derefter ,nør i Christen Blachis strand". Herefter påstår Christen Høj de to mænd fri for tiltale at være.
Kendelse: Sagen skønnes at vedrøre de anklagedes ære, hvorfor dommeren ikke tør dømme. (Henvises formodentlig til landstinget).

------------------------------

Skuder og skippere i Klitmøller, red. af Henrik Bygholm:
Beboerne ved Klitmøller var fæstere under de thylandske godser såsom Nebel, Ørum, Nystrup, Faddersbøl og Råstrup.
Den ældste fortegnelse over beboerne i Klitmøller stammer fra Viborg landstings dombog fra 1616 og omfatter følgende ti navne:
Christen Christensen Blach ved Havet
Søren Christensen
Oluf Jensen
Christen Christensen Brandi
Anders Pedersen Bagge
Niels Christensen på Sandodde
Christen Christensen
Sidsel Christensdatter
Peder Nielsen på Sandodde
Niels Pedersen Skinderup
Om der var flere end de ti huse i Klitmøller på det tidspunkt vides ikke. Men det mest interessante er, at man allerede her finder begyndelsen til en række af de ældste og mest betydningsfulde skipper- og rederslægter, som kom til at præge skudefarten mange år frem i tiden. Det gælder ikke mindst slægterne Blach, Skinderup, Brandi, Bagge og Odde, der allerede nævnes i 1616. Senere kom navnene Broe, Dragsbech, Frost Hau, Hausborg, Kløvborg, Krogh, Møller, Møll, Søe, Trilling og mange flere til - en farverig buket af tilflyttere.
Efter tidens skik fik de for det meste navn efter det sted, de kom fra eller efter det sted i Klitmøller, hvor de bosatte sig. F.eks. Odde efter lokaliteten Sandodde, Broe efter broen over åen, Møll efter møllen, Hau efter stedet ved havet ( æ Hau ) og Kløvborg efter en gård i Vang, hvis beboere flyttede til Klitmøller.

Skuder og skippere i Klitmøller:
I 1668 viser regnskab for told og konsumption, at der er kommet flere skudeejere til, nemlig :
Peder Nielsen, Christen Olufsen Dragsbech, Anders Poulsen, Anders Nielsen Bagge, Christen Nielsen Odde, Christen Christensen Blach, Peder Olufsen Dragsbech og Anders Nielsen

Christen dør efter 1668, 83 år, i Klitmøller, V. Vandet sogn

Hvis du har rettelser, tilføjelser eller andet, vil jeg blive glad for at høre fra dig. Skriv til mig
her