1500                           1600                           1700                           1800                           1900                           2000                                           

Opdateret  16.04.20

Lars Nielsen (482) 1746 - 1812

Madens tilblivelse.
I stenalderen stod havet højt og Helnæs made var en lavvandet vig. Havstrømmene fra syd har i læ af Lindehoved aflejret sten og grus i volde.
Disse strandvolde er bygget uden på hinanden mod nord, og til sidst er vigen blevet til en strandsø. Strandvoldene krummer indad og fornemmes i terrænet, når man går på det yderste af Maden. Visse steder er de dog udviskede, da her er gravet skaller, ral og tørv.

Menneskets brug af Maden.

Indtil midten af 1700-tallet har man sejlet ind til Helnæs By. Holmene i vigen blev brugt til græsning af kreaturer, og der var et godt ålefiskeri i vigen.
Gårdene på Helnæs har fra de ældste tider hørt under Hagenskov. Ejeren af Hagenskov, Niels Ryberg, besluttede i 1783 at indvinde Maden til dyrkning. De naturlige strandvolde skulle udbygges, og der skulle laves en sluse. Det gik trægt med inddæmningsarbejdet. Til et middagsselskab på Hagenskov beklagede Ryberg sig til præsten på Helnæs. Præsten forklarede, at bønderne ikke var interesserede i at betale flere afgifter og ønskede Maden for sig selv. Ryberg besluttede derfor, at bønderne skulle have græsningsret på Maden uden at betale afgift. Dette satte gang i arbejdet,
(som Lars Nielsen uden tvivl har været med til) og i 1786 var inddæmningen færdig. Det dybeste sted med "søen" kunne dog ikke holdes fri for vand. 

Tilbage til forsiden

De to slægter

Specielt om
Slægten fra Thy,
Hanherred og
Vendsyssel

Hvis du har rettelser, tilføjelser eller andet, vil jeg blive glad for at høre fra dig. Skriv til mig
her

Kort fra 1769 som viser den indelukkede sø og jordfordelingen mellem  bønderne på udskiftningstidspunktet.                                                                                                                                                     

Niels Ryberg i 1775

Gå til næste side