Christen Andersen Huas
Søn af Anders Christensen Nørgaard og Anne Christensdatter Hvas

Har Christen været gift før? Se teksten med småt.
Anne Thomasdatter
Datter af Thomas Jensen og Maren Knudsdatter

Opdateret  16.04.20

Født ca. 1658 i Skinnerup ??

9. januar 1688: Erik Nielsen i Skinnerup lader stævne Hans Lauritsen i Lemming anlangende Erik Christensens rygte og Hans Lauritsens hjemmel og tilståelse. Desuden stævnes hans ubenævnte dreng, hans stedsøn Niels Jensen og Christen Nielsen alle i Lemming, og Morten Laursen i Niset. Stævningerne forkyndt af Niels Eriksen og Anders Mikkelsen af Tinstrup. Desuden stævnes og tiltales Erik Christensen og Jens Huas af Skinnerup, og stævnes Christen Andersen Huas og hans kone i Skinnerup og Christen Tomsen Skinnerup i Tilsted til at vidne om Erik Christensens rygte.
10. januar 1688: Erik Nielsen i Skinnerup har ladet stævne Hans Laursen i Lemming med flere med skriftlig stævning. (Den ene stævningsmand er hans søn Niels Eriksen født ca. 1670!!). Derefter vil han føre vidner på, at Jens Huas skulle have sagt til Erik Christensen, at han var en tyv, og at han havde sagt at ville rejse en galge til ham. En mand siger, at Jens Huas's folk havde sagt at Jens Huas havde sagt, at han ville hugge en galge. En kvinde siger, at Erik Christensen var i klammeri med Jens Huas, som var fuld, og da kaldte Jem Huas ham en tyv og hans børn tyvsunger, og at han havde stjålet en økse em Hans i Lemming. Jens Hvas's kone sagde: >Ti stille, hvad ved du af sligt at sige!< Jens Huas sagde: Det har to mænd sagt mig, Erik Nielsen og Christen Madsen i Thisted<.
Jens Huas siger for retten, at han aldrig opsatte en galge, Erik Christensen til spot, og at han ikke ved af, at han skulle have sagt noget, der kunne beskæmme Erik Christensen på hans ære og rygte, for han ved ikke andet, end hvad godt og ærligt er om ham. Om anderledes kan være passeret, er det ham ubevidst og er sket i drukkenskab.
Borgmester Enevold Nielsen spurgte Erik Nielsen, om han ikke var med Erik Christensen i Lemming, da den økse efter Erik Nielsens formening skulle være stjålet. Erik Nielsen svarede, at han flere gange havde været med Erik Christensen. Borgmesteren spurgte igen, om han var med på den rejse. Erik Nielsen vil ikke svare, men fører flere vidner om, hvad Jens Huas havde sagt.
Derefter tilbyder Erik Nielsen, at han uden videre protest vil gøre Erik Christensen en ærlig erklæring, og ønsker, at Erik Christensen eller hans husbond vil revse ham, der efter vidnesbyrdene var den skyldige og igenkalde den hårde irettesættelse mod ham. Ellers ville han nu og altid efter hans skyldighed respektere Erik Christensen, hans hustru og børn som ærlige folk.
16. januar 1688: Erik Nielsen af Skinderup fremæsker
Christen Andersen Huas af Skinnerup og Christen Tomsen i Tilsted. De tilbyder at vidne, og Christen Huas gør undskyldning for sin kone, at hun ikke kunne komme til tinget for et spædt barn. Erik Nielsen er ikke fornøjet med de to vidner og forlanger, at herredsfogeden skal forelægge dem og Christen Huases kone at møde om 8 dage, og at hun dømmes for udeblivelse.
Herredsfogeden forelægger Christen Huases kone at møde om 8 dage.
http://dk-rock.dk/slaegt/1004.html

Født i Kielstrup, Hillerslev Sogn

Anne er ifølge vielsesoplysninger i kirkebogen fra Kelstrup og antagelig været en datter af den Thomas Jensen i Kelstrup, der blev begravet den 20. juni 1699, 79 aar gammel. Selv døde Anne Thomasdatter 1735 i Sennels og blev begravet den 4. december "med ligprædiken", men i kirkebogen er ikke indført nogen aldersangivelse.

Tilbage til forsiden

De to slægter

Specielt om
Slægten fra Thy,
Hanherred og
Vendsyssel

Christen og Anne bli'r viet 26. oktober 1690 i Hillerslev og derefter "kom til Skinderup"
Kb. Thisted, Hillerslev, Kåstrup, 1680 - 1744, opsl. 162

Niels Christensen Hvass  født 1689

Christen Christensen Hvas

Anders Christensen Hvas 


Maren Christensdatter Hvas

Dorthea Christensdatter Hvas

Christen dør før marts 1722

Anne dør 1735 i Sennels. Begraves 2. søndag i Advent.
Kb. Thisted, Hillerslev, Sennels 1727 - 72, opsl. 65

Af vielsesindførelsen fremgaar endvidere, at Christen Andersen Hvas og hustru efter ægteskabets indgaaelse "kom til Skinnerup at boe". Her nævnes han den 31. marts 1691 som bosat, da han var til stede paa herreds- tinget, hvor han paa Viborg Latinskoles vegne stævnede skolens 2 fæstere i Kelstrup Christen Thøgersen og Thomas Jensen for resterende landgilde paa 12 slettedaler for et aar. Begge fæstere mødte imidlertid paa tinget og fremlagde kvitteringer, dateret 22. januar 1691, hvoraf det fremgik, at de havde betalt deres landgilderestancer til magister Jens Juulbye i Viborg paa nævnte skoles vegne.
Senere flyttede Christen Andersen Hvas og hustru til Sennels, men hvor naar dette er sket vides ikke. I matriklen fra 1688 med a jourførte til frem til ca. 1708 oplyses det, at gaard nr. 3 i Sennels, som tidligere havde været bortfæstet til Anders og Mogens Christensen nu var bortfæstet til Christen Andersen Hvas, der beklædte embedet som sognefoged i Sennels. Gaarden havde et hartkorn paa 4 tdr. 4 skp. og ejedes af borgmester Lellius i Thisted.
Den 13. marts 1715 blev der afholdt skifte efter Mikkel Nielsen Bavn i Skinnerup, der efterlod sig enken Maren Andersdatter og børn fra 2 æg skaber. Hans første hustru var Zidsel Andersdatter Hvas, der allerede var død 1701, 28 aar gammel, og som formynder for børnene fra dette ægte skab udpegedes deres morbrødre Christen Andersen Hvas i Sennels og Jens Andersen Hvas i Kaastrup.
Den 3. maj 1719 ses den daværende ejer af godset Ullerup J.M. Lellius at have udstedt fæstebrev til Christen Christensen Hvas, barnefødt i Skinnerup, paa den gaard i Sennels by, som hans fader Christen Andersen Hvas sidst paaboede og fradøde. I aarlig landgilde skulle han svare 5 tdr. byg, og endvidere skulle han have sin gamle mor paa aftægt og aarlig svare hen de 10 skp. rug og 10 skp. byg, samt, naar hun døde, give hende en "sckikkelig" begravelse.

http://pgk.dyndns.dk/slaegt_en/1765.htm

Hvis du har rettelser, tilføjelser eller andet, vil jeg blive glad for at høre fra dig. Skriv til mig
her